Delar ut pengar till insatser som gynnar branschen

Joakim Lönnberg, VD på Lindab Sverige AB och styrelsemedlem i Lindabfonderna.

Lindabfonderna är till för att lyfta plåt- och ventilationsnäringen och därför delar fonderna ut pengar till personer eller företag som kan främja plåtslageri och ventilation.

– Plåtslageri är ett av få levande hantverk i dagens byggindustri. För att kunna behålla hantverket och samtidigt hänga med i byggutvecklingen måste vi investera i nya sätt att göra saker och ting på och i kunskapshöjning. Lindabfonderna gör det möjligt, säger Joakim Lönnberg, vd på Lindab Sverige AB.

Fonderna vänder sig till både ventilations- och plåtslagerisidan. Det handlar om att gynna hela branschen, betonar Joakim. Det kan se lite olika ut från år till år, men på senare tid har flera ventilationsprojekt fått stöd.

Vi andas in 30 kilo luft varje dag men vet inte särskilt mycket om vad vi andas in. Luft smakar inte. Den luktar inte. Inget varnar dig om den är dålig.

– Vi andas in 30 kilo luft varje dag men vet inte särskilt mycket om vad vi andas in. Luft smakar inte. Den luktar inte. Inget varnar dig om den är dålig, så mätning är väldigt viktigt. Därför har vi bland annat gett pengar till projekt som syftar till att mäta luftkvaliteten och tydliggöra vikten av frisk luft för folk i allmänhet. Ren luft och energieffektiva system är viktiga – alla klimatmål ställer höga krav på den typen av system, säger han.

Just nu pågår ett projekt som Lindabfonderna delfinansierar – ett utbildningsmaterial kring injustering av luftbehandlingssystem.

Fräckt hantverk

När det gäller plåtslageri har fonderna bland annat gett pengar till kulturella utbytesstudier med syfte att öka kunskapen om hur plåtslageri utförs i andra länder. Nu satsar man på SM i plåtslageri, där 1:a till 3:e pristagaren belönas med en summa pengar.

-Personligen tycker jag det är otroligt snyggt med plåtslageri och att det är jäkligt fräckt att detta hantverk finns i Byggsverige. Vi måste återskapa intresset för plåt. Detta är ett sätt, säger han.

Joakim önskar sig många fler sökande som vill utveckla sina idéer och tankar. Det kan handla om nya smarta moment, verktyg eller arbetssätt som gör att branschen kan hänga med i utvecklingen, eller om att förkovra sig och vidga perspektiven på ett sätt som kommer hela branschen till godo. Att arbetet blir smidigare och lättare kan dessutom gynna antalet kvinnor i branschen, tror han. Alla som har en koppling till plåt eller ventilation och som vill hjälpa till att utveckla plåt- och ventilationsbranschen är välkomna att söka pengar från fonden.

Vi vill verkligen gärna ha fler sökande och fler goda idéer, säger han och upprepar att det inte krävs någon som helst koppling till vare sig Lindab eller ett företag – även privatpersoner kan söka.

– Vi vill verkligen gärna ha fler sökande och fler goda idéer, säger han och upprepar att det inte krävs någon som helst koppling till vare sig Lindab eller ett företag – även privatpersoner kan söka.

Ju bredare nytta, desto bättre

Det är Lindabfondernas styrelse, bestående av vd och ordförande i Plåt & Ventföretagen, två representanter från Byggnads och så Joakim från Lindab, som avgör vilka projekt som ska få stipendier.

– Vi har ett ansvar i styrelsen att använda pengarna på rätt sätt. Det betyder att när vi gör prioriteringar så ser vi på vilken nytta projektet har för branschen – ju större nytta för alla i plåt- eller ventbranschen desto större chans att få stipendium, säger Joakim.

Du ansöker på Lindabfondernas hemsida eller via Plåt & Ventföretagen. Här ser du också vad ansökan ska innehålla.

– Ange vad som är scoopet och vad det kommer att kosta – var tydlig med det – och nämn gärna referenser till tidigare projekt eller en person som kan backa upp din idé, tipsar Joakim.

 

FAKTA
Lindabfonderna består av två fonder som förvaltas av stiftelser med representanter från Lindab, Plåt & Ventföretagen och Svenska Byggnadsarbetareförbundet. De inrättades 1984 av Lindab och riktar sig till företag eller privatpersoner. Varje år delar fonderna ut mellan 60 000 och 80 000 kronor, motsvarande en viss del av fondernas avkastning. Syftet är att främja utveckling av produkter, material och tekniker inom plåtslageri och ventilation, att stimulera intresset för utbildning inom branschen och att höja kvaliteten.

Fotnot: Artikeln är ursprungligen publicerad i Plåt & Vent Magasinet Nr 3 2018.