Lärorik Lindabfondsresa

Lindabfondernas stipendium för plåtslagare

Klass BAPLA3 på Byggplåt, Rönnowska Skolan. Fr.v. Linus Nilsson, Alexander Jensen (ej med på resan), Ali Al-Maliki, Tobias Gabrielsson (ej med på resan), yrkeslärare Stefan Roth, Emil Isberg, Albin Åkerlund, Emil Hallquist.

Lindabfonderna är två fonder som verkar för att främja utvecklingen inom plåtslageri, ventilation och lättbyggnadsteknik resp. utbildning inom branschen. Årligen delar varje fond ut stipendier i storleksordningen 20 000 – 40 000 kronor för dessa ändamål, och den senaste stipendiemottagaren är Rönnowska Skolan i Helsingborg och dess avgångsklass inom Byggnadsplåtslageri.

”Vi ville gärna göra en studieresa med avgångsklassen i Byggplåt BAPLA3, och när vi blev beviljade ett stipendium från Lindabfonderna så föll allt på plats”, berättar Stefan Roth, yrkeslärare inom byggplåt på Rönnowska. Skolan är Helsingborgs största yrkesgymnasium och har sina lokaler i det gamla Husarregementet i stadsdelen Söder. ”Vårt resmål var Prag i Tjeckien och där var idén att studera äldre tiders plåtslagerihantverk, men också att besöka Lindabs ventilationsfabrik där.”

Ny kunskap och stärkt gemenskap

Stefan Roth och 7 av klassens elever genomförde studieresan under 4 dagar i april. Efter resa och installation dag ett, så kom andra dagen att handla om besöket på Lindabs stora fabrik Karlovarska utanför Prag. ”Vi blev guidade runt i de stora tillverkningshallarna för ventilationskanaler resp. stålreglar, och blev mycket väl mottagna”, säger Ali Al-Maliki. ”Det var riktigt kul och intressant att se den moderna produktionen med alla industrirobotar!”

Tredje dagen ägnades åt stadsrundtur med besök i bl.a. Prags gamla stad och naturligtvis på det berömda slottet. Där fanns en ovanlig men vacker variant av rännbeslag, som Ali kommenterade med ”det är väl inte 600 mm mellan dom beslagen!”. Är man blivande proffs på plåtslageri, så är man! Att också se hur man kunde klä stadens skiftande husformer med plåt, där många av husen var fyllda med vinklar och vrår, tyckte klassen var både intressant och lärorikt. ”Resan var en riktig fullträff och något som både gav oss ny kunskap och svetsade oss samman som klass”, avslutar Emil Isberg. ”Dessutom hann vi se både stadens tortyrmuseum och museet kring 2:a världskriget. Men nu ska det bli kul att komma ut och jobba. Jag är övertygad om att byggplåt har en säker framtid!”

Utveckling och utbildning

”Det som gör Lindabfonderna spännande är att såväl Lindab som Entreprenadföretagen (f.d. PLR) och Svenska Byggnadsarbetareförbundet står bakom fonderna”, säger Joakim Lönnberg, styrelsemedlem i Lindabfonderna samt ansvarig för Lindab, Norra Europa. ”Genom Lindabfonden verkar vi alla för att utveckla plåtbranschen och genom Stipendiefonden stöttar vi utbildning, som t.ex. genom Rönnowskas resa. Vi vill visa hur plåtslageri har utvecklats till en intressant kombination av modernt hantverk och industrialiserade lösningar. Något vi tror lockar dagens ungdom på jakt efter utvecklande framtidsyrken.”